Ars poetica

Az etológia az állatok és az ember természetes viselkedését kutató természettudomány, amely kapcsolatot teremt az egyedi viselkedést szabályozó belső tényezők és az ökológiai környezet alapján meghatározott funkció között. Az etológusnak mindig szem előtt kell tartania, hogy a viselkedés nem öncélú, hanem a túlélést biztosítja a faj számára evolúciósan meghatározott környezetben. A jó etológus éppen ezért egyformán otthonosan mozog a terepen, amikor szabadon élő egyedeket figyel meg, és a laboratóriumban, ahol szabályozott körülmények között gyűjthet adatokat.

Egy etológus gyakran találja magát egyedül a tudományban, és mindig keményen meg kell küzdenie azért, hogy specifikus kérdéseit befogadják a biológia alaptudományai (genetika, élettan, ökológia). Éppen ezért, ha kutató szeretne lenni, egyetlen esélye, hogy jobb lesz mindenki másnál!

“Először láss, majd gondolkodj, végül tesztelj. De először mindig láss. Különben csak azt fogod látni, amit elvársz. A legtöbb tudós ezt elfelejti.” (Douglas Adams)

„Ha tudnánk, hogy mi az, amit csinálunk, nem hívnánk kutatásnak, nem igaz?” (Albert Einstein)

„Elméletileg minden lehetetlen, amíg meg nem csinálják.” (Robert A. Heinlein)”

“A tudomány az elhanyagolás művészete.” (Csányi Vilmos)

footer