METAL

Üdvözöljük a Magyar Etológia Alapítvány oldalán!

HÍREINK

Lezajlott az ELTE Biológia TDK versenye szombaton (2021. november 27-én). Öt szekcióban 36 előadást hallgathatott meg az eseményre ellátogató több mint 130 résztvevő. A Magyar Etológia Alapítvány különdíját Laczi Beatrix (témavezetői Dr. Abdai Judit és Dr. Miklósi Ádám). Előadásának címe:  Kiválthat kutyákból féltékeny viselkedést egy robot? Eredmények itt.


Az Év Ifjú Viselkedéskutatója címet Fülöp Attila nyerte el (2019. november)
Fülöp Attila (Debreceni Egyetem TTK Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszék ) nyerte az Év Fiatal Viselkedéskutatója díját. Kutatási témája az állati személyiségjellegek és a szociális viselkedés kapcsolata mezei verebek esetében.


A PURINA támogatja a kutyakölykök és macskák szociális tanulásának tanulmányozását (2019. szeptember)
Claudia Fugazza új díjat kapott a szociális tanulás további tanulmányozása érdekében. Ebben az új kutatásban nem csak a fiatal kutyák tanulmányozását folytatja, hanem valószínűleg ez az első kutatás a kölyökkutyák és a kölyökmacskák viselkedésének összehasonlítására. A Magyar Etológiai Alapítvány menedzselést és pénzügyi ellenőrzést biztosít a vizsgálathoz.


Az Év Ifjú Viselkedéskutatója Lenkei Rita lett (2018 október)
Lenkei Rita (ELTE Etológiai Tanszék) nyerte az Év Fiatal Viselkedéskutatója díjat, melyet a Magyar Etológiai Társaság Kolozsváron rendezett konferenciáján vehetett át. Kutatásának címe: “Vokalizáció vizsgálata szeparációs viselkedés-problémában szenvedő kutyáknál” volt. A kivonatfüzet itt olvasható.


A PURINA támogatja az ember-állat (kutyák és törpemalacok) interakciók – különböző körülmények között – emberekre gyakorolt pozitív hatásának vizsgálatát (2018 június)
Temesi Andrea kutatási ösztöndíjat nyert az ember-állat interakció vizsgálatához. A tengerimalac, mint potenciális faj állat-asszisztált terápiába való bevonásának lehetőségét fogja vizsgálni, laboratóriumi körülmények között. A részletes vizsgálatok során összehasonlítja a kutyák és a tengerimalacok alkalmazásának lehetséges előnyeit és hártrányait. A Magyar Etológia Alapítvány menedzselést és pénzügyi ellenőrzést biztosít a vizsgálathoz.


A Nemzeti Kulturális Alap támogatja a Magyar Etológiai Társaság konferenciáját (2017. október)
Ebben az évben az éves konferenciát az ELTE Etológia Tanszéke szervezi. A Nemzeti Kulturális Alap támogatása fontos pénzügyi hozzájárulást jelent. Az összeg a Hallgatók regisztrációs díjának csökkentésére fordítódik. A kivonatfüzet itt olvasható.


Az Év Fiatal Viselkedéskutatója díj nyertese (2017. október)
Mikó Zsanett (ELTE Állatrendszertani és Ökológiai Tanszék) nyerte az Év Fiatal Viselkedéskutatója díját. Kutatási témájának címe: „The effects of a glyphosate-based herbicide on larval amphibians”. A kivonatfüzet itt olvasható.


A Nemzeti Kulturális Alap támogatja a Családi Kutya Projekt szemináriumát (2016. november)
Sikeresen tudtunk támogatást biztosítani az idei szemináriumhoz, amelyet a kutyatulajdonosok számára szerveztünk, akik kutyáikkal önkéntes munkával támogatják a kutatásainkat. Sok érdekes téma van a szeminárium számára, és reméljük, hogy a kutyatulajdonosok élvezik a tudósokkal és az egyetemi hallgatókkal folytatott találkozót.


A PURINA ez évben is támogatja a Család Kutya Program ingyenes szemináriumát (2016. október)
A 2015. évi sikeres esemény után az idei évben is támogatást kapott a PURINA-tól egy hasonló szeminárium megszerzvezésére. A 2. világszerte ingyenes szemináriumot idén novemberben tartjuk, ahol az év legizgalmasabb felfedezéseiről beszélünk.

 

 


Waltham: Szociális szinkronizáció és tanulás kutyákban az eljárások kiképzésének és a potenciálisan káros hatásokkal szembeni ellenállás megkönnyítése érdekében (2015. szeptember)
Claudia Fugazza kutatási támogatást nyert Waltham-tól a kutyák szociális tanulásának tanulmányozására. Kevés kutatást végeztek a kutyák, különösen a kutyakölykök társadalmi tanulásáról. Remélhetőleg ezek a kutatások elősegíthetik a kölyökkutya jólétét, mivel a szociális tanulás következtében a kutyák jobban ellenállnak a potenciálisan negatív tapasztalatoknak. A Magyar Etológia Alapítvány irányítást és pénzügyi ellenőrzést biztosít a vizsgálathoz.


A PURINA segít megszervezni a Családi Kutya Projekt világszintű ingyenes szemináriumát (2015. szeptember)
Első ízben tervezzük az új kutatásaink eredményeinek bemutatását az egész világon elérhető élő közvetítés segítségével. Két párhuzamos eseményt szervezünk magyar és angol nyelven. Így bárki, akinek van ideje szombaton, egész nap csatlakozhat és hallgathatja a Családi Kutya Program legizgalmasabb eredményeit.


A Magyar Etológia Alapítvány támogatásával új könyv jelent meg a kutyakutatásról (2015. március)
Magyarországon Csányi Vilmos professzor volt a kutyák viselkedés-kutatásának kezdeményezője. Az új, “Csányi Vilmos kutyaakadémiája” című könyv számos történetet, anekdotát tartalmaz a Kollégák és a Hallgatók számára a Családi Kutya Projekt első 20 évéről.
A könyv – adomány ellenében – hozzáférhető az Etológia Tanszéken.