Családi malacok, tudományra fel!

Családi malacok, tudományra fel!


Családban élő törpemalacokat keresünk az ELTE Etológia Tanszékén induló új vizsgálatokhoz

Jó helyen jársz, ha van törpemalacod, és szívesen részt vennél vele akár egy-egy alkalommal egy viselkedéses vizsgálatban, vagy akár hosszabb távon, intenzíven is szívesen csatlakoznál a tudományos munkánkoz.

Miért nagyon izgalmasak ezek a vizsgálatok?

A társállatként tartott törpemalacok száma világszerte ugrásszerűen megnőtt az elmúlt években, de még mindig keveset tudunk szociális képességeikről, vagy például arról, hogy mennyire kommunikálnak hatékonyan az emberrel.

A házi kedvencként nevelt törpemalacok a családi kutyákkal végzettekhez hasonló etológiai vizsgálatokban vesznek majd részt, melyek segítségével bepillantást nyerhetünk társas viselkedésük és kommunikációs képességeik részleteibe. Továbbá éber állapotban elvégzett agyi képalkotásos (funkcionális MRI) vizsgálatokat is tervezünk, hogy még árnyaltabb képet kapjunk arról, hogy mi is járhat egy malac fejében.

A tervezett vizsgálataink mindegyike nem-invazív, azaz az állatnak semmilyen mértékű fájdalmat nem okoznak és nem járnak fizikai beavatkozással.

Miért van szükségünk családban élő törpemalacokra?

Kutatásaink sikeréhez elengedhetetlen, hogy a vizsgálatba bevont állatok barátságosak és nyitottak legyenek akár idegen emberekkel, idegen környezetben is. És ebben lehettek a segítségünkre ti, Te és a malacod! A „ridegtartásban” nevelkedett sertések sok esetben kevésbé szokják meg az ember közelségét, bizalmatlanabbak az új ingerekkel, ezáltal nem alkalmasak arra, hogy részt vegyenek az általunk összeállított vizsgálatokban.

Hogyan lehet csatlakozni a kutatáshoz?

Mivel többféle (rövid ill. hosszabb távú) vizsgálatot is tervezünk, ezért több, egymást nem kizáró módja van a részvételnek.

  1. Alkalmi vizsgálatok az Etológia tanszéken: eljöhettek egy-egy alkalommal a malacoddal az Etológia Tanszékre, amikor épp folyik olyan viselkedéses vizsgálat, amiben szívesen részt vennétek (regisztráció a Törpemalac-adatbázisba).
  2. Alkalmi vizsgálatok az otthonodban: tervezünk olyan vizsgálatot is (pl. alvás műszeres vizsgálata), amit a malac otthonában a legcélszerűbb elvégezni. Ez esetben egy munkatársunk menne el hozzátok adatot gyűjteni (regisztráció a Törpemalac-adatbázisba).
  3. Folyamatos, hosszú távú részvétel: Ha igazán elhivatott és kitartó vagy, arra is van mód, hogy kedvenceddel hosszú távon csatlakozz ahhoz a már jelenleg is zajló munkánkhoz, melynek egyik legfőbb célja az, hogy éber állapotban végezhessünk funkcionális MRI vizsgálatokat az állatokkal (csatlakozás a Törpemalac fMRI tréningprogramhoz).

 Törpemalac-adatbázis

Az alkalmi viselkedéses vizsgálatainkban való részvétel iránt érdeklődő jelentkezőkből létrehozunk egy adatbázist, hogy amint indul egy adott vizsgálat, értesíthessük az érdeklődőket és egyeztethessünk a részletekről. Jelentkezni és az adatbázisba regisztrálni az on-line kérdőívünk kitöltésével lehet, melyhez a linket lentebb találod.

A Törpemalac fMRI tréningprogram

A célunk az, hogy a programban részt vevő állatok mielőbb megtanuljanak teljesen éber állapotban 6-8 percen keresztül mozdulatlanul feküdni egy MRI-nek nevezett, agyi működést mérő készülékben. Ezt a feladatot kutyákkal már sikerrel végezték el a Tanszék dolgozói (videó), és ezt most malacokkal  is szeretnénk elérni. A gazdának nem kell kimondottan érteni a kiképzéshez, hiszen abban munkatársaink úgyis segítenek, viszont mivel az MRI vizsgálathoz szükséges tréninghez napi rendszerességgel kell otthon is gyakorolni, ezért a feladatok végzésére való hajlandóság és lelkesedés fontos, mind a malac, mind a gazda részéről.

A programban részt vevő nevelőgazdák feladata a malacok intenzív szocializációja, a kutatócsoport munkatársaival való folyamatos kapcsolattartás és együttműködés, valamint egyes, az éber fMRI vizsgálatokhoz szükséges gyakorlatok elkezdése és rendszeres (napi szintű) gyakorlása otthon is (ehhez mi biztosítunk útmutatást és folyamatos segítséget). Ezeken felül a résztvevőknek rendszeresen be kell járniuk a Tanszékre vagy az MR-laborba is a malaccal, hogy egyeztethessünk tréningezési ügyekben, felmérjük, hogy halad a tanítás, és az állatok megkezdhessék az MRI készülékkel való barátkozást is. A rendszeres személyes részvétel gördülékenysége miatt minden fél szempontjából fontos kritérium, hogy a résztvevők Budapesthez (az Etológia Tanszékhez) minél közelebb lakjanak (maximum kb. egy órányi távolságra kocsival), és tudják biztosítani az állat autóval való szállítását.

Jelentkezni első körben szintén a lentebb megjelölt on-line kérdőívünk kitöltésével lehet. Ha az ott megadottak alapján nem látjuk komoly akadályát a kölcsönös hosszú távú együttműködésnek, amint lehetőségünk nyílik rá, a részletek tisztázása, valamint egy személyes találkozó egyeztetése céljából felvesszük veled a kapcsolatot.

Bármilyen törpemalac alkalmas az fMRI tréningprogramban való részvételre?

Elméletileg bármilyen fajtájú, korú és ivarú törpemalac alkalmas lehet a részvételre, ha kellően szocializált, motiválható és tanulékony. A rendszeres személyes találkozás, a Tanszékre való bejárás miatt azonban egészségügyi szempontokat is figyelembe kell vennünk. Annak érdekében, hogy az esetleges fertőző betegségek terjedésének esélyét minél jobban csökkentsük, csak egy alap állategészségügyi szűrővizsgálaton (ún. 4-es mentesség és Hepatitis E szűrés) átesett, ezen fertőző betegségektől igazoltan mentes, a szükséges oltásokkal rendelkező, és rendszeresen féregtelenített állatokkal dolgozhatunk. Amennyiben valaki szívesen vállalja a programhoz való csatlakozás egyéb feltételeit, a törpemalac elengedhetetlen állategészségügyi szűrővizsgálatáról (vér és bélsár vizsgálat) mi gondoskodunk.

Mikor lehet csatlakozni?

Az alkalmi viselkedéses vizsgálatainkra folyamatosan lehet jelentkezni, és azok jelentkezését is folyamatosan várjuk, akiket a hosszabb távú együttműködés (is) érdekel.

Ha a fentiek tükrében szívesen csatlakoznál malacoddal a vizsgálatainkhoz valamilyen formában (akár már most, akár a jövőben), kérjük, töltsd ki az alábbi linken található kérdőívünket.

Jelentkezés, on-line kérdőív: https://goo.gl/forms/SG9bEaJt2n5R0BIk2