Újra malacnevelőket keresünk!

Újra malacnevelőket keresünk!

Törpemalac-nevelőgazdákat keresünk az ELTE Etológia Tanszékén induló kutatásokhoz

Jó helyen jársz, ha van érzéked állatkölykök neveléséhez, szívesen vennéd egy törpemalac élethosszig tartó társaságát és vállalnád felelős gondozását, Budapesten vagy Budapest környékén élsz, elhivatott és  kitartó vagy és szabadidőd is engedi, hogy részt vegyél egy, a világon egyedülálló kísérletsorozatban!

Miért nagyon izgalmas ez a kutatás?

A társállatként tartott törpemalacok száma világszerte ugrásszerűen megnőtt az elmúlt években, hála annak, hogy ezek az állatok tiszták, tanulékonyak, válaszkészek és alkalmazkodóak. De még mindig keveset tudunk szociális képességeikről, vagy például arról, hogy mennyire kommunikálnak hatékonyan az emberrel.

A program lényege, hogy házi kedvencként nevelt törpemalacok vesznek részt a családi kutyákkal végzettekhez hasonló etológiai vizsgálatokban. Ezek segítségével bepillantást nyerhetünk társas viselkedésük és kommunikációs képességeik részleteibe. Éber állapotban elvégzett funkcionális MRI vizsgálatok segítségével pedig még árnyaltabb képet kaphatunk arról, hogy mi is járhat egy malac fejében.

Mekkora egy minnesotai törpemalac?

A minnesotai törpemalac a házi sertés egy kitenyésztett változata, és nevéhez hűen valóban lényegesen kisebb marad, kifejlett korában is. Míg számos sertésfajta a 200 kg-t is elérheti, a törpemalacok végleges tömege 40-60 kg körül várható.

Miért van szükségünk Rád?

Kutatásainkhoz elengedhetetlen, hogy a befogadott malacok minél barátságosabbá és nyitottabbá váljanak, és ebben lehetsz a segítségünkre Te! A „ridegtartásban” nevelkedett sertések sok esetben kevésbé szokják meg az ember közelségét, bizalmatlanabbak az új ingerekkel, ezáltal nem alkalmasak arra, hogy részt vegyenek az általunk összeállított vizsgálatokban.

És milyen egy számunkra ideális törpemalac?

Vizsgálataink megfelelő kivitelezéséhez olyan mértékben szocializált állatra van szükségünk, amennyire ez csak lehetséges. A cél az, hogy a malacot társállatként, „kutyaszerűen” tartsa és nevelje a befogadója. Fontos, hogy az állat hozzászokjon a környezetváltozáshoz, sok és sokféle emberrel és akár más állatokkal is találkozzon, megtanuljon odafigyelni az emberi kommunikációs jelzésekre is, tudjon játszani és autóban is nyugodtan utazni. Szeretnénk, ha az állat a szociális ingerekben gazdag környezetben nevelkedés eredményeképpen minél több élethelyzetben nyugodtan, komfortosan érezné magát. Fontos, hogy lehetőleg ne féljen idegen emberektől, állatoktól, tudjon sétálni, ne zavarja a hám és a póráz viselése.

Mindezeken felül egy nagy feladatot is meg kell tanulniuk a malacoknak 1 éves korukra: teljesen éber állapotban 6-8 percen keresztül mozdulatlanul feküdni egy MRI-nek nevezett, agyi működést mérő készülékben. Ezt a feladatot kutyákkal már sikerrel végezték el a Tanszék dolgozói (videó), és célunk az, hogy ezt most malacokkal  is elérjük.

Mikor érkezik, és meddig marad a törpemalac a befogadónál?

A törpemalacokat fiatal korban, 8 hetesen tervezzük olyan elhivatott befogadókhoz adni, ahol remélhetőleg egy életre szóló otthonra lelnek. Nevelői szerződéssel, féregtelenítve és mikrochippel ellátva kerülnek a gazdához az állategészségügyi szűrővizsgálaton átesett tenyészetből származó állatok, és a fiatal korban esedékes oltásokról, ivartalanításról is gondoskodunk. Megteszünk mindent, hogy a befogadás minél gördülékenyebben menjen. Tartási és nevelési tanácsokkal is segítjük a felkészülést az új jövevényre, illetve a későbbiekben is folyamatosan rendelkezésre állunk bármilyen felmerülő probléma esetén. A projekt időtartama alatt (minimum 5 év) folyamatosan  számítunk a nevelők együttműködésére, hiszen rendszeresen szeretnénk együtt dolgozni a malaccal, a speciális tréning befejezése után is  különféle vizsgálatokat végezni vele.

A projekt időtartama alatt a malacok minden esetben az ELTE Etológia Tanszék tulajdonában maradnak, és kutatócsoportunk fenntartja magának a jogot arra, hogy bármikor, ha a befogadóval egyeztetve úgy ítéli meg, már nem állnak fenn az együttműködést biztosító feltételek, a malacokat visszakérje, és más befogadónál biztosítsa további nevelésüket.

Mi a befogadó feladata?

Mivel a szociális ingerekben gazdag nevelés kiemelkedően lényeges, ezért fontos, hogy legalább a kezdeti hónapok során a nevelő biztosítani tudja a malac számára a szinte folyamatos emberi jelenlétet, napi 1-2 óránál tovább ne maradjon egyedül az állat. Kérjük továbbá a kutatócsoport munkatársaival való folyamatos kapcsolattartást és együttműködést, az állat etológiai vizsgálatokban való részvételének biztosítását , valamint egyes, az éber fMRI vizsgálatokhoz szükséges gyakorlatok elkezdését és rendszeres (napi szintű) gyakorlását otthon is (ehhez természetesen biztosítunk útmutatást és segítséget).  A kezdeti, intenzív időszakban átlagosan heti egy alkalommal, előre megbeszélt időpontban be kell majd jönni a Tanszékre vagy az MR-laborba is a malaccal, hogy mérhessük fejlődésüket, viselkedéses vizsgálatokat végezhessünk velük, egyeztethessünk nevelési-tréningezési ügyekben, illetve megkezdhessék az MRI készülékkel való barátkozást. A rendszeres személyes részvétel gördülékenysége miatt minden fél szempontjából fontos kritérium, hogy a befogadók Budapesten, vagy Budapesthez (az Etológia Tanszékhez) minél közelebb lakjanak (maximum kb. egy órányi távolságra kocsival), és tudják biztosítani az állat autóval való szállítását.


Mivel tudja támogatni a Tanszék a befogadó munkáját?

A garantáltan életre szóló élmény, a nevelői-egészségügyi szakmai háttér, és egy valóban különlegesnek ígérkező tudományos kutatásban való részvétel biztosítása mellett minden malac neveléséhez 50.000 Ft-tal járulunk hozzá (szükséges felszerelésekről szóló számla ellenében). Létrehoztunk egy Facebook csoportot is, amin keresztül a nevelők folyamatos kapcsolatban lehetnek akár egymással is, megoszthatják tapasztalataikat, élményeiket.

Nem baj, ha a befogadónak nincs tapasztalata a kutyakiképzésben?

Nem kell kimondottan érteni a kiképzéshez, hiszen abban munkatársaink úgyis segítenek, és mindenekelőtt figyelmet, odaadást, határozottságot és sok pozitív megerősítést várunk el az otthoni nevelés során. Viszont mivel az MRI vizsgálathoz szükséges tréninghez napi rendszerességgel kell majd otthon is gyakorolni, ezért a feladatok végzésére való hajlandóság és lelkesedés fontos, továbbá nem hátrány az sem, ha a befogadónak volt már dolga más háziállat nevelésével. A kölyökkorban felmerülő általános kihívások kezelésében sokat segít a korábbi tapasztalat.

Kertben vagy lakásban tartható a törpemalac?

Az intenzív szocializációs szempontok miatt azt kérjük, hogy (legalább a kezdeti időszakban) a malac elsődleges élettere mindenképpen a lakás/ház legyen. Mindezzel együtt kert, vagy legalábbis kertkapcsolat is mindenképp szükséges, mind az állat, mind pedig a befogadó érdekeit szem előtt tartva.. Természetéből adódóan a malac napközben is viszonylag aktív, kevesebbet alszik, mint például egy kutya. Ebből kifolyólag kizárólag lakásban tartva nagyon intenzív és aktív figyelmet igényelne, unalmában hajlamos lehet rombolásra is, míg egy kertbe való kijárási lehetőség jobban biztosítja számára a megfelelő környezetet, jobban el tudja magát foglalni, illetve természetes illemhelyiséget is kialakít magának.

Ha már illemhelyiség, lehet a malacot szobatisztaságra nevelni?

A közhiedelemmel ellentétben a malacok tiszta állatok, fogékonyak arra, hogy mindig csak egy adott területre ürítsenek. Ez kertben és lakásban egyaránt megoldható, a lakásban macskaalom következetes használatával könnyen szobatisztaságra nevelhetők.

Más háziállattal tartható együtt?

Persze, minden gond nélkül! Nem feltétel ugyan, de ha már van kutya, macska vagy bármi egyéb háziállat, az csak jobb, hiszen még több új élménnyel és ingerrel gazdagodik a malac.

El lehet tőlük kapni bármilyen betegséget?

Kellő odafigyelés mellett (pl. védőoltások, élősködők elleni rendszeres védelem, alap higiéniai szabályok betartása) nem áll fenn annak a veszélye, hogy emberek vagy más háziállatok fertőző betegséget kapjanak el a törpemalactól. A befogadásra kerülő állatok állategészségügyi szűrővizsgálaton átesett tenyészetekből származnak. A kutatócsoport a befogadóhoz kerüléskor megkezdi az állat oltási programját, a továbbiakban pedig a befogadó gondoskodik a rendszeres féreghajtásról, valamint a külső élősködők (kullancsok, bolhák) elleni védelemről.

Mikor lehet jelentkezni?

Folyamatosan, akár már ma is.  Biztos, hogy nem tudunk majd minden alkalmas nevelőjelöltnek malacot adni, de ahogy korábban is, ezután is igyekszünk csak a legeslegjobb jelölteket választani. Jelentkezés előtt kérjük, mérlegeld alaposan a befogadás kihívásait, hogy felelős döntést hozhass. Az eddigi tapasztalataink alapján sajnos első körben nem áll módunkban minden esetlegesen felmerülő kérdésre egyénileg válaszolni. Kérjük, hogy ha komolyan érdekel a felhívás, töltsd ki az alábbi linken található kérdőívünket, hogy annak tükrében vehessük fel veled a kapcsolatot.

Jelentkezés itt: https://goo.gl/forms/R38MF7bWgcqKASHx2