Törpemalac-nevelőket keresünk

Törpemalac-nevelőket keresünk

UPDATE: A hatalmas érdeklődés miatt egyelőre felfüggesztettük a jelentkezők fogadását a programra, megértésedet kérjük! Az eddigi jelentkezőkkel a napokban felvesszük a kapcsolatot, köszönjük a türelmet.

Minnesotai törpemalac befogadó gazdák jelentkezését várjuk az ELTE Etológia Tanszékén induló új projektbe!

Jó helyen jársz, ha komolyan érdekelnek a törpemalacok, van érzéked állatkölykök neveléséhez, szereted a kihívásokat, kitartó vagy és szabadidőd is van, és szívesen részt vennél egy, a világon egyedülálló kísérletsorozatban.

Miért lesz nagyon izgalmas ez a kutatás?
A társállatként tartott törpemalacok száma világszerte ugrásszerűen megnőtt az elmúlt években, hála annak, hogy ezek az állatok tiszták, tanulékonyak, válaszkészek és alkalmazkodóak. De még mindig keveset tudunk szociális képességeikről, vagy például arról, hogy mennyire kommunikálnak hatékonyan az emberrel.

A program lényege, hogy házi kedvencként nevelt törpemalacok vesznek majd részt a családi kutyákkal végzettekhez hasonló etológiai vizsgálatokban. Ezek segítségével bepillantást nyerhetünk társas viselkedésük és kommunikációs képességeik részleteibe. Éber állapotban elvégzett funkcionális MRI vizsgálatok segítségével pedig még árnyaltabb képet kaphatunk arról, hogy mi is járhat egy malac fejében.

Mekkora egy minnesotai törpemalac?
A minnesotai törpemalac a házi sertés egy kitenyésztett változata, és nevéhez hűen valóban „törpe” marad, kifejlett korában is. Míg számos sertésfajta a 200 kg-t is elérheti, a törpemalacok végleges tömege 40-60 kg körül várható. Az egyhónapos törpemalac kb. 1 kg, a háromhónapos pedig kb. 3 kg, tehát az első hónapokban valóban egészen kicsi az állat.

Miért van szükségünk Rád?
Kutatásainkhoz elengedhetetlen, hogy a befogadott malacok minél barátságosabbá és nyitottabbá váljanak, és ebben lehetsz a segítségünkre Te! A „ridegtartásban” nevelkedett sertések sok esetben kevésbé szokják meg az ember közelségét, bizalmatlanabbak az új ingerekkel, ezáltal nem alkalmasak arra, hogy részt vegyenek az általunk összeállított vizsgálatokban.

És milyen egy számunkra ideális törpemalac?
Vizsgálataink megfelelő kivitelezéséhez olyan mértékben szocializált állatra van szükségünk, amennyire ez csak lehetséges. A cél az, hogy a malacot társállatként, „kutyaszerűen” tartsa és nevelje a befogadója. Fontos, hogy az állat hozzászokjon a környezetváltozáshoz, sok és sokféle emberrel és akár más állatokkal is találkozzon, megtanuljon odafigyelni az emberi kommunikációs jelzésekre is, tudjon játszani és autóban is nyugodtan utazni. Szeretnénk, ha az állat a szociális ingerekben gazdag környezetben nevelkedés eredményeképpen minél több élethelyzetben nyugodtan, komfortosan érezné magát. Fontos, hogy lehetőleg ne féljen idegen emberektől, állatoktól, tudjon sétálni, ne zavarja a hám és a póráz viselése.

Mindezeken felül egy nagy feladatot is meg kell tanulniuk a malacoknak egyéves korukra: teljesen éber állapotban 6-8 percen keresztül mozdulatlanul feküdni egy MRI-nek nevezett, agyi működést mérő készülékben. Ezt a feladatot kutyákkal már sikerrel végezték el a Tanszék munkatársai (videó), és célunk az, hogy ezt most malacokkal is elérjük.

Van még kérdésed? Hát persze, hogy van! Vegyünk is sorra néhányat!

Mikor érkezik, és meddig marad a törpemalac a befogadónál?
A törpemalacokat fiatal korban, 4-8 hetesen tervezzük a befogadókhoz adni. Befogadói szerződéssel, oltva, féregtelenítve és microchippel ellátva kerülnek a gazdához az állatok. Megteszünk mindent, hogy a befogadás minél gördülékenyebben menjen. Tartási és nevelési tanácsokkal is segítjük a felkészülést az új jövevényre, illetve a későbbiekben is folyamatosan rendelkezésre állunk majd bármilyen felmerülő probléma esetén.

Amikor a malacok elérik a 6 hónapos kort, két lehetőség nyílik a továbbiakat illetően. Az egyik, hogy – a befogadó család dolgát megkönnyítve – egy munkatársunk gödöllői vadasparkjába, kifejezetten számukra kialakított helyre kerülnek, ahol a Tanszék dolgozói folytatják az állatok intenzív szocializációját, tréningezését és további viselkedéses és fMRI vizsgálatait. Ellenben, ha a befogadónak lehetősége van a továbbiakban is gondoskodni a növendékről, úgy annak semmi akadálya sincsen! Ebben az esetben viszont továbbra is számítunk az együttműködésére, hiszen a későbbiekben is rendszeresen szeretnénk együtt dolgozni a malaccal, folytatni a tréningjét és különféle vizsgálatokat végezni vele.

A malacok minden esetben az ELTE Etológia Tanszék tulajdonában maradnak, és kutatócsoportunk fenntartja magának a jogot arra, hogy bármikor, ha a befogadóval egyeztetve úgy ítéli meg, már nem állnak fenn az együttműködést biztosító feltételek, a malacokat visszakérje, és más befogadónál biztosítsa további nevelésüket.

Mi a befogadó feladata az első 6 hónapban?
Szociális ingerekben gazdag nevelés, a Tanszék munkatársaival való folyamatos kapcsolattartás és együttműködés, részvétel az etológiai vizsgálatokban, valamint egyes, az éber fMRI vizsgálatokhoz szükséges gyakorlatok elkezdése. Átlagosan heti egy alkalommal, előre megbeszélt időpontban be kell majd jönni a Tanszékre vagy az MR-laborba a malaccal, hogy mérhessük fejlődésüket, viselkedéses vizsgálatokat végezhessünk velük, egyeztethessünk nevelési-tréningezési ügyekben, illetve megkezdhessék az MRI készülékkel való barátkozást. Rendszeres ’malac-találkozót’ is szervezünk majd, hogy egymással is ismerkedhessenek mind a malacok, mind pedig a befogadók, akik így megoszthatják tapasztalataikat.

Mivel tudja támogatni a Tanszék a befogadó munkáját?
A garantáltan életre szóló élmény, a nevelői-egészségügyi szakmai háttér, és egy valóban különlegesnek ígérkező tudományos kutatásban való részvétel biztosítása mellett minden malac neveléséhez 50.000 Ft-tal járulunk hozzá. Ezen felül igyekszünk megszervezni egy malacovi jellegű segítséget is, ahová a malacok heti 2-3 alkalommal néhány órára beadhatók lesznek. Végül pedig leveszünk valamennyit a befogadó vállát nyomó nagy nevelői felelősségből azzal, hogy garantáljuk, a malacnak egész életében jó sora lesz, akkor is, ha a befogadó már nem tudja tovább vállalni az együttélést.

Nem baj, ha a befogadónak nincs tapasztalata a kutyakiképzésben?
Nem kell érteni a kiképzéshez, hiszen abban munkatársaink úgyis segítenek, és amúgy sem komoly kiképzést, hanem elsősorban figyelmet, odaadást, határozottságot és sok pozitív megerősítést várunk el az otthoni nevelés során. Viszont az nem hátrány, ha a befogadónak volt már dolga más háziállat nevelésével. A kölyökkorban felmerülő általános kihívások kezelésében sokat segít a korábbi tapasztalat.

Kertben vagy lakásban tartható a törpemalac?
Kert és kertkapcsolat mindenképp előnyös, mind az állat, mind pedig a befogadó szempontjából. Természetéből adódóan a malac napközben is viszonylag aktív, kevesebbet alszik, mint például egy kutya. Ebből kifolyólag lakásban folyamatosabb figyelmet igényel, kevésbé hagyható magára, míg egy kertben jobban el tudja magát foglalni, illetve természetes illemhelyiséget is kialakít magának.

Ha már illemhelyiség, lehet a malacot szobatisztaságra nevelni?
A közhiedelemmel ellentétben a malacok tiszta állatok, fogékonyak arra, hogy mindig csak egy adott területre ürítsenek. Ez kertben és lakásban egyaránt megoldható, a lakásban macskaalom következetes használatával.

Más háziállattal tartható együtt?
Megfelelő körültekintés és figyelem mellett igen. Nem feltétel ugyan, de ha már van kutya, macska vagy bármi egyéb háziállat, az csak jobb, hiszen még több új élménnyel és ingerrel gazdagodik a malac.

El lehet tőlük kapni bármilyen betegséget?
Kellő odafigyelés mellett (pl. védőoltások, élősködők elleni rendszeres védelem, alap higiéniai szabályok betartása) nem áll fenn annak a veszélye, hogy emberek vagy más háziállatok fertőző betegséget kapjanak el a törpemalactól. A Tanszék a befogadóhoz kerüléskor megkezdi az állat oltási programját, a továbbiakban pedig a befogadó gondoskodik a rendszeres féreghajtásról, valamint a külső élősködők (kullancsok, bolhák) elleni védelemről.

Mikor lehet jelentkezni?
Minél előbb – akár már ma is! A következő hetekben folyamatosan csatlakozhatsz a programhoz, és körülbelül ősz közepéig bármikor meg lehet kezdeni egy malac nevelését. Az alábbi elérhetőségeken örömmel válaszolunk a további felmerülő kérdéseidre. A jelentkezés előtt kérjük, mérlegeld alaposan a befogadás kihívásait, kérdezz bátran, hogy lehetőleg mindenre választ kapj, és felelős döntést hozhass. Azt is kérjük, hogy jelentkezéskor írj egy rövid motivációs levelet, illetve számíts arra, hogy nekünk is lesz még egy-két kérdésünk… hogy mi is felelős döntést hozhassunk.

Jelentkezés és bővebb információk:
Lovas Melinda
e-mail: mimi.lovas@gmail.com

UPDATE: A hatalmas érdeklődés miatt egyelőre felfüggesztettük a jelentkezők fogadását a programra, megértésedet kérjük! Az eddigi jelentkezőkkel a napokban felvesszük a kapcsolatot, köszönjük a türelmet.