Sikeres PhD védés tanszékünkön

Sikeres PhD védés tanszékünkön

2017. március 13-án Péter András sikeresen megvédte “Mesterséges vizuális stimulusok tárgykeresési tesztekben való alkalmazhatóságának vizsgálata kutyán” című PhD disszertációját. Témavezetője Dr. Pongrácz Péter volt.

A doktori munka összefoglalója:
Doktori munkám keretében főképp azt vizsgáltam, mit értenek meg a kutyák életnagyságú kivetített videókból, illetve, hogy mennyire kötik össze a videók tartalmát a valósággal. A vizsgálatok során a kutyák egy embert láthattak a videókon amint az elrejtett egy labdát. Kezdetben a rejtekhelyek ugyanabban a szobában voltak, ahol a videó vetítés is történt, később pedig egy másik szobában. Az első szituációban a kutyák gond nélkül megtalálták a labdát, a másodikban viszont csak akkor, ha végig figyelemmel kísérték a videókat, és akkor is csak jelentősen alacsonyabb arányban.
Egy másik vizsgálatban arra voltunk kíváncsiak, hogyan reagálnak a kutyák lehetetlen helyzeteket mutató videókra (pl. egy megfordított videóra, amin fejjel lefele sétál egy ember). Azt találtuk, hogy a nagyon szokatlan videók tartalmát kezdetben fel sem ismerték a kutyák, és csak a videók ismételt megnézése után mutattak reakciót. Ekkor viszont markánsan több figyelmet fordítottak a szokatlan videókra, mint a szokványos helyzeteket mutatókra.
Eredményeinkből arra következtettünk, hogy a kutyák spontán felismerik a videón látottakat, és erre akár akkor is képesek lehetnek, amikor a videón egy távoli hely látható. Továbbá nagyon szokatlan vagy ismeretlen tartalom esetén szükségük van néhány ismétlésre, hogy megértsék a videón látottakat.