Vizsgálatainkról

A kutyák és törpemalacok emberekkel való kommunikációját vizsgáljuk viselkedéses és agyi képalkotásos módszerekkel.

Leginkább az érdekel minket, hogy a kutyák és a törpemalacok az emberhez hasonlóan dolgozzák-e fel a beszédet.

Értik-e a kutyák a szavak jelentését vagy csak a hangsúlyra reagálnak?

Hasonló szociális készségekkel bírnak-e a törpemalacok, mint a kutyák és segít-e ez nekik a szótanulásban?

A fenti kérdésekre az alábbi vizsgálatok segítségével próbáljuk megtalálni a választ: 

Jelentkezz malac tesztekre!

Jelentkezz fMRI kiképzésre kutyáddal!

Viselkedéses vizsgálataink hosszabb-rövidebb ideig tartó, teljesen fájdalommentes, „játékos” feladatok, helyzetek, melyek során az állatok különböző szituációkban, különféle ingerekre adott reakcióit figyeljük meg, majd elemezzük ki később. A tesztre érkező gazda és állata az esetek túlnyomó többségében együtt vesz részt az aktuális vizsgálatban, egy vagy több kísérletvezető irányításával, előzetes felvilágosítás után. A vizsgálatok az ELTE Etológia Tanszékén, erre külön kialakított, speciális, kamerákkal és mikrofonokkal felszerelt szobákban zajlanak.

 

EEG, másnéven elektro-enkefalográfia vizsgálatok. Ez egy olyan fájdalommentes eljárás, mely segítségével részletesebb bepillantást nyerhetünk az állatok agyi aktivitásába, és fény derülhet például egyes viselkedési elemek idegrendszeri hátterére is. A vizsgálat történhet nyugodt, éber vagy alvó állapotban is.
Poliszomnográfiás alvásvizsgálat során az állatok fejére ragasztható, mérő elektródákat helyezünk, ezek segítségével pedig információhoz juthatunk az agyi aktivitásukkal kapcsolatban, miközben alszanak. Ezen kívül mérjük az alvás során bekövetkező szemmozgásokat, a légzést és a szívritmust is.
Fontos megemlíteni, hogy semmilyen nyugtató vagy altató alkalmazása nem szükséges a vizsgálathoz; egyszerűen megvárjuk, míg az állat egy külön kialakított csendes szobában magától elszundít. Eközben gazdája szabadon elfoglalhatja magát egy izgalmas könyv vagy film társaságában; igény esetén ő maga is hunyhat egy kicsit.
A nyugodt, éber EEG vizsgálat során az eljárás hasonló; ebben az esetben viszont az a cél, hogy ne aludjon el az állat a mérés folyamán.

 

Funkcionális MRI képalkotó eljárás. A vizsgálat során az állatoknak hosszú percekig kell mozdulatlanul feküdniük az MRI készülékben, míg figyeljük a különböző ingerekre (pl. emberi beszéd, fajtárshangok) adott agyi aktivitásukat. A vizsgálatban történő részvétel itt is teljes mértékben kényszermentes, és ez teszi a világon egyedülállóvá; az állatoknak semmilyen nyugtató vagy altató szert, kontrasztanyagot nem adunk be, sebet rajtuk nem ejtünk. Szintén fontos megemlíteni, hogy a fMRI készülék egy nagy mágneses erőtérrel rendelkező, szupravezető elektromágnes, melyben rádiófrekvenciás impulzusokat alkalmazunk a vizsgálat során. Ismert egészségkárosító hatással sem a mágneses terek sem pedig a rádiófrekvenciás impulzusok nem rendelkeznek – ellentétben például a röntgensugárzással, melyet mi nem alkalmazunk.

 

 

 

Ismerd meg a programunkban résztvevő kutyákat:

elmEBajnok klub