fMRI

A képalkotó eljárás részeként az állatoknak egy vizsgálati „csőben” kell mozdulatlanul feküdniük hosszú percekig, míg figyeljük a különböző ingerekre (pl. emberi beszéd, fajtárshangok) adott agyi aktivitásukat.

Ezeket a  vizsgálatokat kizárólag a sertÉSZ Klubhoz tartozó malacokkal végezzük, hiszen ahhoz, hogy alkalmasak legyenek a vizsgálatra, az állatoknak alapos,  hosszú hónapokig tartó tréningen kell részt venniük, ahol trénerünk és gazdájuk segítségével elsajátítják a vizsgálathoz szükséges egyetlen, ám meglehetősen nehéz tudnivalót; a mozdulatlan hasalást. Ennek a feladatnak az elsajátítása valóban nagy kihívás embernek és állatnak egyaránt, és nagy elköteleződést is jelent a befogadó nevelők számára; a feladat nem egyszerű, folyamatos és kitartó otthoni gyakorlást igényel.

A vizsgálatban történő részvétel itt is teljes mértékben kényszermentes, és ez teszi a világon egyedülállóvá; az állatoknak semmilyen nyugtató vagy altató szert, kontrasztanyagot nem adunk be, sebet rajtuk nem ejtünk. Szintén fontos megemlíteni, hogy a fMRI készülék egy nagy mágneses erőtérrel rendelkező, szupravezető elektromágnes, melyben rádiófrekvenciás impulzusokat alkalmazunk a vizsgálat során. Ismert egészségkárosító hatással sem a mágneses terek sem pedig a rádiófrekvenciás impulzusok nem rendelkeznek – ellentétben például a röntgensugárzással, melyet mi nem alkalmazunk.