EEG

-avagy, miről álmodik az éhes disznó?

Az EEG, másnéven elektro-enkefalográfia egy olyan fájdalommentes eljárás, mely segítségével részletesebb bepillantást nyerhetünk a törpemalacok agyi aktivitásába, és fény derülhet például egyes viselkedési elemek idegrendszeri hátterére is. A vizsgálat történhet nyugodt, éber vagy alvó állapotban is.

Poliszomnográfiás alvásvizsgálat során az állatok fejére ragasztható, mérő elektródákat helyezünk, ezek segítségével pedig információhoz juthatunk az agyi aktivitásukkal kapcsolatban, miközben alszanak. Ezen kívül mérjük az alvás során bekövetkező szemmozgásokat, a légzést és a szívritmust is.

Fontos megemlíteni, hogy semmilyen nyugtató vagy altató alkalmazása nem szükséges a vizsgálathoz; egyszerűen megvárjuk, míg az állat egy külön kialakított csendes szobában magától elszundít. Eközben gazdája szabadon elfoglalhatja magát egy izgalmas könyv vagy film társaságában; igény esetén ő maga is hunyhat egy kicsit.

A nyugodt, éber EEG vizsgálat során az eljárás hasonló; ebben az esetben viszont az a cél, hogy ne aludjon el az állat a mérés folyamán.